4 Ιουνίου, 2021

Στα 6 μέτρα από το κύμα χωροθέτηση καντίνας στο Φαληράκι.

Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου

Την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου έχουν οι επιχειρηματίες της εστίασης στην περιοχή του Φαληρακίου οι οποίοι μας δήλωσαν πως:

"Εξακολουθούν να φυτεύουν καντίνες όπου βρουν".

Από τις καταγγελίες, αλλά και  πληροφορίες που συλλέξαμε και επιβεβαιώθηκαν, η υπηρεσία του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Ρόδου έλαβε αίτημα να χωροθετήσει καντίνα με την διαδικασία της απλής χρήσης του αιγιαλού στην περιοχή του Φαληρακίου, ανάμεσα σε 4 νομίμως αδειοδοτημένες επιχειρήσεις εστίασής.

Η  φετινή  ΚΥΑ η οποία για τις διαδικασίες παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού που προβλέπει και την προστασία των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος και  αναφέρει με σαφήνεια τον υπολογισμό τους στην διαδικασία υπολογισμού των αποστάσεων, αναφέρει ξεκάθαρα πως η απόσταση που πρέπει να υπάρχει από συναφή επιχείρηση για να δημοπρατηθεί καντίνα με την παραπάνω διαδικασία είναι 100 μέτρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα τρίγωνο επιχειρήσεων που οι αποστάσεις δεν πληρούνται παρά μόνο αν η καντίνα τοποθετηθεί στα 5 μέτρα από το κύμα δηλαδή στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης που ορίζει ο νόμος 2971/2001.

 Με μεγάλη ευκολία ο χώρος έλαβε έγκριση με την απόσταση στα 6 μέτρα από το κύμα επικαλούμενη την απόκλιση του δορυφορικού συστήματος των φωτοχαρτών.  

 Το ένα μέτρο   δεν είναι το ζήτημα μας. Το ζήτημα είναι πως σε μια τουριστική περιοχή με την δυναμική του Φαληρακίου, με δυνατότητα φιλοξενίας 55000 επισκεπτών και με 180 επιχειρήσεις εστίασής στην περιοχή, οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λόγο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αλλά και την τελευταία διετία λόγο του covid 19 γίνεται προσπάθεια διάλυσής τους με τέτοιες ενέργειες και καμία ανάγκη τοποθέτησης καντίνας στην εν λόγο περιοχή δεν έχει καμία λογική. Επίσης σε μια παραλία άπειρου φυσικού κάλους θεωρείτε αδιανόητο να τοποθετούνται καντίνες από πάνελ που θα λειτουργούν με γεννήτριες  στα 6 μέτρα από το κύμα.

Αξίζει να σημειωθεί η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών όπως συνεχώς παρακολουθούμε στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  οι οποίοι δημοπρατούν τις καντίνες και αμέσως μετά την διαδικασία, προχωρούν σε αυθαιρεσίες ολκής καθώς παραχωρούνται 15 τετραγωνικά και καταλήγουν σε κατασκευές πολλών τετραγωνικών και  δεν κινείτε καμιά διαδικασία ανάκλησης, πράγμα που αποτελεί για δεκαετίες τροχοπέδη στην επίλυση των ζητημάτων του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα σχετικά με την οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας.

Άμεσα οι πληττόμενοι  επιχειρηματίες εξέφρασαν τις ενστάσεις τους όπως και σύσσωμος ο κλάδος της εστίασης της περιοχής τάχθηκε στο πλευρό τους καθώς κανείς τους δεν δέχεται το γεγονός πως το Φαληράκι είναι μια περιοχή που χρήζει ανάγκης τοποθέτησης καντινών και  έθεσε το θέμα στην Ένωση Ιδιοκτητών ακινήτων Δωδεκανήσου, τον Σύλλογο Εστιατόρων αλλά και το τοπικό συμβούλιο.

Άμεσα το τοπικό συμβούλιο της τοπικής ενότητας Καλυθιών Φαληρακίου έλαβε ομόφωνη απόφαση, την οποία χαιρετίζουμε , που ζητά από την αρμόδια υπηρεσία την ανάκληση της χωροθέτησης αλλά και την απόρριψη της αίτησης από το οικονομικό τμήμα του Δήμου επικαλούμενο την ΚΥΑ αλλά και το άρθρο 13 του νόμου 2971/2001 καθώς φαίνεται πως η χωροθέτηση ανάμεσα στις επιχειρήσεις εστίασης γίνεται με λανθασμένη ερμηνεία του νομικού πλαισίου, με εξάντληση της διακριτικής ευχέρειας  με  προκλητικό τρόπο, χωρίς να υπολογίζεται το περιβάλλον και η αγωνία των επιχειρηματιών.

Ελπίζουμε να εισακουστούν οι εκλύσεις του συμβουλίου αλλά και των επιχειρηματιών και να μην γίνουμε μάρτυρες αντιαισθητικών επιλογών και αθέμητου ανταγωνισμού.

Ως ΈΝΙΑΔ Καταγγέλλουμε απερίφραστα το γεγονός και καλούμε την υπηρεσία πολεοδομικού σχεδιασμού να προβεί στην ανάκληση της έγκρισης της εν λόγω καντίνας αλλά να εξαντλεί την αυστηρότητα της κατά τοποθέτηση καντινών σε παραλίες και σε οργανωμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού.

Θεωρούμε δεδομένο πως πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των επιχειρηματιών που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αλλά και των απλών λουομένων που σε μια παραλία όπως πχ του Φαληρακίου η οποία τους φιλοξενεί για δεκαετίες, με τέτοιου είδους ενέργειες χάνουν συνεχώς σημεία ελεύθερης πρόσβασης. Υπάρχουν αρκετά σημεία σε παραλίες του νησιού εκτός οργανωμένων περιοχών που χρήζουν  ανάγκης τοποθέτησης καντινών ώστε να συνεισφέρουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αναβάθμιση των περιοχών αυτών.    

Share:

Αφήστε μια απάντηση

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ!

Διεκδίκησε τώρα τα δικαιώματα σου ως ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στηρίζοντας το έργο της ΕΝΙΑΔ!
ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!

Σχετικά

Μέλος της ΠΟΜΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram