17 Ιουνίου, 2021

Επιστολή της ΕΝ.Ι.Α.Δ προς τον Υπουργό Επικρατείας κ Γεραπετρίτη Γεώργιο.

Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου

ΕΝΩΣΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Κοραή 5, Καλυθιές Ρόδου

www.eniad.gr

enia12nisou@gmail.com

Τηλ. 6977449797- 6987102777

Προς: Υπουργό Επικρατείας κύριο Γεώργιο Γεραπετρίτη

Κοιν. προς:

 Βουλευτή Δωδεκανήσου κ Μάνο Κόνσολα

Βουλευτή Δωδεκανήσου κ Υψηλάντη Βασίλειο

Βουλευτή Δωδεκανήσου Ιατρίδη (Μίκα) Τσαμπίκα

Βουλευτή Δωδεκανήσου κ Παπά Ιωάννη

Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτο Παραδιά

Αριθ. Πρωτοκόλλου: 302                                                                    Ρόδος, 17-6-2021. 

Θέμα: «Ενημέρωση για την στασιμότητα στα κρίσιμα θέματα των Ιδιοκτητών Ακινήτων της Δωδεκανήσου»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Μετά την τηλεδιάσκεψή μας, στις 23-3-2021 με εκπροσώπους της Ένωσης μας και της Βουλευτή Δωδεκανήσου κυρίας Ιατρίδη, σας ενημερώσαμε για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους Δωδεκανήσιους και ειδικότερα  για το κρίσιμο ζήτημα της εναρμόνισης του νομικού πλαισίου των Δωδεκανήσων με την ενιαία εθνική νομοθεσία, στο θέμα της οριοθέτησης του αιγιαλού και της παραλίας που απειλεί και πλήττει πάνω από 8000 ιδιοκτήτες στα νησιά καταθέτοντας σας και ολοκληρωμένη επιστημονική  μελέτη αλλά  και πρόταση που θα διευκόλυνε  τον κοινό νομοθέτη ως προς την κατανόηση του ζητήματος για την ορθή και δίκαιη ως προς το δημόσιο συμφέρον λύση, αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών.

Παράλληλα σας ενημερώσαμε και για την σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου δικαιοσύνης για την μετάπτωση των κτηματολογίων Ρόδου , Κω- Λέρου με το εθνικό κτηματολόγιο γεγονός το οποίο γνωρίζατε ήδη.

Σχετικά με το εν λόγο ζήτημα θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως ενώ η επιτροπή είχε καταληκτική ημερομηνία τις 30-4-2021 για να έχει διαμορφώσει τις προτάσεις της για την ομαλή μετάπτωση των κτηματολογίων και την εναρμόνιση των νησιών στην εθνική νομοθεσία. Ως όφειλε έφερε εις πέρας την εργασία της, καταθέτοντας τις προτάσεις της προς το υπουργείο, καταφέρνοντας μέσα από αυτές να υιοθετήσει τα θετικά του κτηματολογικού κανονισμού στην εθνική νομοθεσία και να καταργήσει αρνητικές και παλαιωμένες διατάξεις  που περιείχαν αδικίες και αντιαναπτυξιακές διατάξεις όπως στο θέμα της οριοθέτησης του Αιγιαλού και της Παραλίας με την εναρμόνιση των νησιών μας στους επαρκέστατους νόμους που ισχύουν στην λοιπή Ελλάδα .

Δυστυχώς όμως η διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδίου νόμου έχει παγώσει και παραμένει στάσιμη, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση, ούτε προς τους φορείς αλλά ούτε και προς την ίδια την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που απλά περιμένει.

Σκοπός της επιστολής μας είναι η υπενθύμιση της λήξης της προθεσμίας της αναστολής των κατεδαφίσεων τον Οκτώβριο των εν λόγο ακινήτων, που πλήττονται από την σχετική διάταξη του κτηματολογικού κανονισμού. Η πιθανή καθυστέρηση της νομοθέτησης της τροποποίησης του άρθρου 26 του νόμου 2971/2001 που αφορά το καθεστώς Δωδεκανήσου θα φέρει εντολές κατεδάφισης σε νόμιμους ιδιοκτήτες, μεγάλη κοινωνική αναστάτωση και ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία είναι η μοναδική όλα αυτά τα χρόνια που έδειξε έμπρακτα ενδιαφέρον για την διευθέτηση μιας ιστορικής αδικίας.

Ζητούμε από εσάς την να μας ενημερώσετε σχετικά για την απάντηση του υφυπουργού δημόσιας περιουσίας σχετικά με την πορεία του ζητήματος  μετά την ερώτηση  που του καταθέσατε η οποία συνοδευόταν από την μελέτη και την πρόταση μας και την οποία του αποστείλατε στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αλλά και τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά, καθώς είναι άμεση ανάγκη η κατάθεση της τροποποίησης του άρθρου 26 του νόμου 2971/2001 ως τροπολογία, για την επίλυση του ζητήματος, καθώς η πληροφορίες μας από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου δικαιοσύνης αλλά και από εθνικό κτηματολόγιο λένε πως  η ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου για την μετάπτωση των κτηματολογίων που θα περιέχει και την τροποποίηση του εν λόγο άρθρου, θα καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό που θα έχει παρέλθει κατά πολύ η ημερομηνία της αναστολής των κατεδαφίσεων.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα για τα νησιά μας και είναι και η μόνη η οποία δεν επιδέχεται καθυστέρησης και σε περίπτωση που διευθετηθεί ως τροπολογία η μετάπτωση των κτηματολογίων μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα αντιδράσεις και αδικίες.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και παρακαλούμε για την ενημέρωση της Ένωσης μας για την εξέλιξη του αιτήματός μας.

Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΓΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ                                                                ΜΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Share:

Αφήστε μια απάντηση

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ!

Διεκδίκησε τώρα τα δικαιώματα σου ως ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στηρίζοντας το έργο της ΕΝΙΑΔ!
ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!

Σχετικά

Μέλος της ΠΟΜΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram