12 Μαρτίου, 2021

Απάντηση στον Βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου

                        ΕΝΩΣΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Κοραή 5, Καλυθιές Ρόδου www.eniad.gr - enia12nisou@gmail.com Τηλ. 6977449797- 6987102777 Ρόδος, 12-04-2021

Προς: Βουλευτή Δωδεκανήσου κύριο Νεκτάριο Σαντορινιό

Θέμα: «Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του κυρίου Νεκτάριου Σαντορινιού προς την ΕΝ.Ι.Α.Δ».

Αξιότιμε κύριε Σαντορινιέ
Ύστερα από την ανοιχτή επιστολή που μας αποστείλατε νοιώθουμε την ανάγκη αρχικά να διευκρινίσουμε πως στο περιεχόμενο της επιστολής μας, προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρθηκαν βαριές απρεπείς και υποτιμητικές εκφράσεις σε κανένα σημείο της.

Για την αποκρυστάλλωση του περιεχομένου της, θέλουμε να αναφέρουμε πως ουδεμία αναφορά δεν έγινε, για το αν σας διακατέχει περιβαλλοντική συνείδηση. Γνωρίζουμε πως είστε ένας άνθρωπος με υψηλό αυτό το φρόνημα, πράγμα που η Ένωση μας ως υπέρμαχος της προστασίας του, σας το αναγνωρίζει και το χαιρετίζει.

Ένα ακόμη σημείο που χρήζει απάντησης είναι η αναφορά σας για πολιτική σκοπιμότητα.

Η Ένωση μας δεν σκεπάζεται με κανένα πολιτικό πέπλο και δεν θα παίξει ποτέ κανένα πολιτικό παιχνίδι και σκοπιμότητα. Αυτό  τεκμαίρεται, όπως καλά γνωρίζεται στο γεγονός πως ενημερώσαμε για το ζήτημα και τις θέσεις μας όλους εσάς τους εκλεγμένους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, όλους τους αρμόδιους φορείς όπως επίσης και την κυρία Γεννηματά, τον κύριο Βελόπουλο, καθώς και πρώην βουλευτές του νησιού μας που δεν έχουν εκλεχθεί, καθώς το ζήτημα αφορά χιλιάδες Δωδεκανήσιους, που συνεπάγετε πως απαιτείτε, η ενημέρωση  όλων ασχέτως αν εκλέχθηκαν ή όχι.

Αν και έγινε αντιληπτό αξίζει να σας υπενθυμίσουμε πως κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σας αλλά και όλων των παραπάνω σε όλους παραδώσαμε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα κάτωθι:

  • Ο αιγιαλός και η παραλία ορίζονται διαφορετικά στα νησιά μας
  • Πως η διαφορετικότητα αυτή δεν έχει περιβαλλοντικά κριτήρια, σε αντίθεση με τον επαρκέστατο νόμο που προστατεύει με περιβαλλοντικά κριτήρια τον αιγιαλό και την παραλία
  • Από τα  ακίνητα που διώκονται μεγάλος αριθμός τους βρίσκονται ΕΚΤΟΣ αιγιαλού και παραλίας βάση της εθνικής νομοθεσίας
  • Και πως η μη δημοσίευση του τοπικού δικαίου στην εφημερίδα της κυβερνήσεως καθιστά ανυπόστατες τις διοικητικές πράξεις αυτές.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ένα κοινό συμπέρασμα. Αφού αρκετά από τα ακίνητα της λίστας των κατεδαφίσεων βρίσκονται εκτός αιγιαλού και παραλίας βάση του εθνικού νόμου που καθορίζει τα όρια τους, ουδεμία αναφορά δεν πρέπει να γίνεται σχετικά με την κατεδάφιση τους, καθώς κείνται εκτός των ορίων τους, όπως και οποιοσδήποτε συσχετισμός των ακινήτων αυτών, με την καταστροφή του περιβάλλοντος και του φυσικού φαινομένου του αιγιαλού και της ζώνης της παραλίας που διοικητικά προστίθεται προς εξυπηρέτηση της πρόσβασης σε αυτόν.

Συνεπώς απαιτούνταν η αναστολή και η επανεξέταση της λίστας και αφού γίνονταν η ενοποίηση της νομοθεσίας που ήδη έχει προβλεφθεί από τον ν 4512/2018 και θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, αλλά πήρε διετή παράταση να ξεκινούσε η διαδικασία χωρίς την παραμικρή εξαίρεση. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτό, καθώς αν είχε ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η εφαρμογή του νόμου 4512/2018 που προέβλεπε την μετάπτωση του κανονισμού το 2020, η λίστα αυτή θα είχε καταρτιστεί σωστά.

Ο σκοπός της επιστολής μας προς τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο ίδιος… την ενημέρωση του για το μείζων θέμα των νησιών μας.
Η καθολική ενημέρωση αυτή και η ανάδειξη των προβλημάτων στον εθνικό και τοπικό τύπο είχε έναν και  μοναδικό σκοπό ....να φτάσει αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα στη Βουλή των Ελλήνων και να λυθεί με την συμβολή όλων, καθώς θεωρούμε πως το ιδιοκτησιακό και κτηματολογικό ζήτημα των νησιών μας αποτελεί εθνικό θέμα, και ταυτόχρονα να στηθεί ένα τοίχος προστασίας από τις τεκμηριωμένες θέσεις μας, για να μη γίνουν «πράγματα» στο όνομα των νησιών μας όπως και έγινε.

Ήσασταν ο πρώτος που μας ενημέρωσε πως θα πάρει το θέμα στη Βουλή και η χαρά μας ήταν απερίγραπτη, αν αναλογιστεί κανείς πως για πρώτη φορά θα έφτανε το θέμα εκεί τεκμηριωμένο επιστημονικά οπότε και περιμέναμε την Ερώτηση σας με μεγάλη ανυπομονησία.Η Ένωση μας δεν ήθελε το αίτημά μας να αποτελέσει την δικαιολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων και των πραγματικών καταπατητών που η εθνική έννομη τάξη τους τοποθέτησε ορθά σε αυτή τη θέση.
Δεν θέλαμε το αίτημα μας το οποίο βασίζεται στην προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και δεν διαπραγματεύεται σπιθαμή από τα κοινόχρηστα αυτά αγαθά, να εγείρει τα σχόλια που έλαβαν χώρα μετά την πανελλαδική αναστολή των κατεδαφίσεων.
Το πιο σημαντικό….καμία ειδική μεταχείριση….. κανένα ρουσφέτι.

΄΄Όσο για τα ερωτήματά σας…..

  • Δεν  ζητήσαμε μια τέτοιου τύπου αναστολή, αλλά την επανεξέταση της λίστας μετά την ενσωμάτωση των νησιών μας στην ενιαία εθνική έννομη τάξη (αν ήδη είχε γίνει δεν θα χρειάζονταν η αναστολή). Δεν μας ενδιαφέρει η χρονική αναστολή αλλά η λύση έτσι ώστε κανείς να μην χάσει άδικα μια ιδιοκτησία που βρίσκεται εκτός αιγιαλού και παραλίας. Οπότε θεωρούμε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείτε.
  • Φυσικά και δεν θέλαμε να καταταχθούμε στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους και σίγουρα αυτό θα είχε επιτευχθεί αν παίρνατε την θέση που έπρεπε στο θέμα και διαχωρίζατε με τα στοιχεία που σας παραθέσαμε τα νησιά μας, προστατεύοντας τα από την πολιτική αντιπαράθεση,  όπως θα θέλαμε να κάνει σύσσωμη η αντιπολίτευση.
  • Δεν προσβάλουμε τις θέσεις τις αντιπολίτευσης στο ιερό ζήτημα της προστασίας του Περιβάλλοντος αντιθέτως το χαιρετίζουμε, αλλά σας επαναλαμβάνουμε πως η κατάσταση των νησιών μας δεν εμπίπτει σε αυτό το πλαίσιο και θα έπρεπε να διαχωριστεί από τους εκπροσώπους μας και συνεπώς στις αναφορές τους θα έπρεπε να τονίζονται οι ιδιαιτερότητες με σαφήνεια.

Η Ένωσή ενημέρωσε όλα τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και το πανελλήνιο μέσω του εθνικού και τοπικού τύπου, για να γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί και οι Έλληνες, τι συμβαίνει στα νησιά μας και δύο νησιά έχουν 8000 πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Ότι διατηρούνται ακόμη οθωμανικο-ιταλικοί νόμοι που θέτουν σε κίνδυνο   περιουσίες των πολιτών που διώκονται έκνομα.
Τι συμβαίνει στους Αρκιούς και οι 35 κάτοικοι του, έχουν 35 αγωγές διοικητικής αποβολής, όπως και στη Ψέριμο στους Λειψούς και σε όλα τα μικρά νησάκια μας;
Τι συμβαίνει και όλοι οι ιδιοκτήτες στην παράκτια ζώνη θεωρούνται πως βρίσκονται στην παραλία, αλλά και ποια είναι η παραλία στα νησιά μας. καθώς και ότι φυσικά  διαφωνούμε με την καταστροφή του περιβάλλοντος όπως και με κάθε καταπατητή του αιγιαλού


Κύριε Σαντορινιέ
Όλα αυτά θα είχαν γίνει αν όπως μας υποσχεθήκατε, είχατε καταθέσει το ερώτημα, αν είχατε σηκώσει τους τόνους προτάσσοντας το δίκαιο των αιτημάτων των νησιωτών, ζητώντας την διευθέτηση, κάνοντας σαφές στην Βουλή των Ελλήνων την διοικητική αδράνεια όλων των κυβερνήσεων,.


Θεωρήσαμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε την αντιπολίτευση πως στις τοποθετήσεις τους για την αναστολή θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους πως τα Δωδεκάνησα δεν πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο τσουβάλι, γιατί η διοικητική αδράνεια όλων των κυβερνήσεων έφερε αυτά τα πρωτόκολλα, μέσω ενός ανθελληνικού δικαίου.

Η Ένωσή μας δεν κρύβεται  και δεν θα το κάνει ποτέ.
Ούτε όταν οι βουλευτές βάζουν ο ένας τρικλοποδιές στον άλλο,
ούτε όταν οι υπηρεσίες στέλνουν ανακρίβειες στα υπουργεία για να υπεραμυνθούν του παράνομου δικαίου, που τους καταστεί κράτος εν κράτη.
Ούτε ακόμα όταν οι υπουργοί δεν μας απαντούν, ούτε όταν οι ΟΤΑ δεν ασχολούνται με κοινωνικά προβλήματα τέτοιου μεγέθους και δεν απαντούν  στις αιτήσεις μας για συναντήσεις μας.

Έχουμε καταγγείλει το καθετί.

Τα δίκαια αιτήματά μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης για κανένα λόγο και αυτό το απαιτούμε από τους δικούς μας ανθρώπους διπλά.

Η Ένωση μας θεωρεί φίλο κάθε Δωδεκανήσιο όπως και εσάς, καθώς δεν θεωρούμε πως κανείς από τους Δωδεκανήσιους δεν θέλει το κακό  του τόπου μας που συνεχώς γίνεται θύμα αφαίμαξης των κεκτημένων του.


Αυτό έχουμε ζητήσει να κάνουν όλοι οι αντιπρόσωποι του λαού όπως και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, γιατί το σπίτι κάποιου που αδίκως μπορεί να κατεδαφιστεί, δεν έχει κομματική σκοπιμότητα.

Χαιρετίζουμε την πρόθεση σας και σας καλούμε να σταθείτε δίπλα στον αγώνα μας, να μάθει όλη η Ελλάδα πως τα Δωδεκάνησα απαιτούν αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας και επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων και να προβλεφθεί η θεραπεία τους, ώστε καμιά οικογένεια που βρίσκεται εκτός αιγιαλού και παραλίας και έχει μια ιστορική κατοχή τις ιδιοκτησίας να μη χάσει το βιός της.

Οι πολίτες των νησιών μας δεν είναι καταπατητές ούτε καταστρέφουν το περιβάλλον καθώς δεν βρίσκονται στον Αιγιαλό ή την Παραλία όπως ορίζεται από τον νόμο.

Γι’ αυτό σε όλων τις τοποθετήσεις απαιτούμε αυτό να τονίζεται με σαφήνεια, καθώς τα ανυπόστατα σχόλια σαν αυτά, οι λανθασμένες λαϊκίστικές αντιδράσεις χωρίς καμία γνώση του ζητήματος, η λανθασμένη  οργή της κοινής γνώμης από μια αντίληψη πως οι άνθρωποι αυτοί καταπατούν τον αιγιαλό και καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλά και οι πελατειακές σχέσεις που εκμεταλλευτήκαν κάποιοι από τη διακριτική ευχέρεια που περιέχει το τοπικό δίκαιο, αποτέλεσαν τροχοπέδη προς την επίλυση του ζητήματος για πάνω από 40 χρόνια .

Με Εκτίμηση

Ο πρόεδρος

 Μιχαήλ Βαγιανού

Share:

Αφήστε μια απάντηση

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ!

Διεκδίκησε τώρα τα δικαιώματα σου ως ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στηρίζοντας το έργο της ΕΝΙΑΔ!
ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!

Σχετικά

Μέλος της ΠΟΜΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram