5 Μαρτίου, 2021

Ανοιχτή Επιστολή του Προέδρου της ΕΝ.Ι.Α.Δ προς κύριο Αλέξη Τσίπρα.

Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου/

         Επιστολή του προέδρου της ΕΝ.Ι.Α.Δ προς κύριο Αλέξη Τσίπρα

Προς: Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ κύριο Αλέξη Τσίπρα

Θέμα: «Αναστολή κατεδαφίσεων στα Δωδεκάνησα και Νεκτάριος Σαντορινιός»

Αξιότιμε κύριε Τσίπρα,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε, γιατί η αναστολή των κατεδαφίσεων στα Δωδεκάνησα ήταν επιτακτική ανάγκη και θα πρέπει στις αναφορές όλων να διαχωρίζονται από εκείνα της υπόλοιπης επικράτειας.

Όπως πιθανόν γνωρίζεται τα Δωδεκάνησα ορίζονται κτηματολογικώς από ένα Ιταλικό Κανονιστικό Διάταγμα του 1929, (ΚΔ 132/1929), το οποίο στο άρθρο 3 ορίζει τον αιγιαλό και την παραλία στα νησιά μας με διαφορετικό τρόπο από τον ενιαίο και επαρκέστατο νόμο 2971/2001. Με λίγα λόγια το εν λόγο άρθρο οριοθετεί το σύνηθες χειμέριο κύμα ως αιγιαλό τον οποίο προσαυξάνει δώδεκα μέτρα στις εκτός αστικών κέντρων περιοχές και την οριογραμμή της παραλίας την τοποθετεί στα όρια πάσης ιδιοκτησίας δημόσιας ή ιδιωτικής. Σχετικά με την οριογραμμή της παραλίας ερμηνεύτηκε, πως η παραλία κατά τους Ιταλούς σταματά στις καταγεγραμμένες κτηματομερίδες που κατέγραψαν οι κατακτητές. Χιλιάδες Άνθρωποι εξαιρέθηκαν της ιταλικής κτηματογράφησης, είτε γιατί αντιτάσσονταν των κατακτητών, είτε γιατί η ιδιοκτησία τους θεωρούταν στρατηγικής σημασίας, είτε γιατί έπεσαν θύματα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και του δασικού ιταλικού νόμου 19/1929, είτε η ιδιοκτησία τους εξυπηρετούσε το πλάνο των κατακτητών να κάνουν τη Ρόδο τουριστικό θέρετρο παγκοσμίου εμβέλειας οπότε και θα τους ήταν απαραίτητη όλη η παράκτια ζώνη των νησιών. 

Το μετέπειτα ελληνικό κράτος χωρίς την πρόβλεψη να ολοκληρώσει την ιταλική κτηματογράφηση υιοθέτησε τα ιταλικά και μόνο δεδομένα και διατήρησε σε ισχύ τον Ιταλικό  Κανονισμό μέχρι σήμερα για να εκμεταλλευτεί και το ίδιο τον σκοπό της δημιουργίας του που δεν ήταν άλλος από την υφαρπαγή των περιουσιών των Δωδεκανησίων.

Με την διατήρηση του αυτή και την οριοθέτηση που όριζε για τον αιγιαλό και την παραλία οι ιδιοκτήτες που εξαιρέθηκαν της ιταλικής κτηματογράφησης βάση των διατάξεων του, βρίσκονταν στην ανυπόστατη οριογραμμή της παραλίας και διώκονται από το Ελληνικό δημόσιο για δεκαετίες ολόκληρες με δυσβάσταχτα πρόστιμα και πρωτόκολλα κατεδάφισης, που αν τα νησιά μας διέπονταν από τον ν 2971/2001 όπως η υπόλοιποι Έλληνες, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα βρίσκονταν εκτός αιγιαλού και παραλίας σε περίπτωση οριοθέτησης ή επανακαθορισμού και συνεπώς καθόλα νόμιμοι.

Ενημερώσαμε με τηλεδιασκέψεις τους κοινοβουλευτικούς μας για το μείζον ζήτημα της διαφορετικής οριοθέτησης του Αιγιαλού και της Παραλίας, ανάμεσα στην ισχύουσα νομοθεσία της Ελληνικής Επικράτειας ν 2971/2001, και σε αυτήν που ισχύει στα νησιά μας και τον ιταλικό κτηματολογικό κανονισμό ΚΔ 132/1929.

Τεκμηριώσαμε  επιστημονικά, με ακαδημαϊκή μελέτη την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 3 του ΚΔ 132/1929 που ορίζει τον αιγιαλό στα νησιά μας και την ανάγκη της κατάργησής του.

Τους τονίσαμε με σκοπό την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και των αρμόδιων υπουργείων, πως η διαφορετική οριοθέτηση αυτή, τοποθετεί ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα από την περίοδο ακόμα και της οθωμανικής κατοχής ή και που εξαιρέθηκαν της ιταλικής κτηματογράφησης,  στον κοινόχρηστο χώρο   της παραλίας ή εντός της δωδεκάμετρης λωρίδας η οποία ισχύει στις περιοχές της λοιπής Ελλάδας, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να διώκονται με πρωτόκολλα κατεδάφισης, πρόστιμα και διοικητικές αποβολές και βρίσκονται λανθασμένα στην λίστα της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου με τα προς κατεδάφιση ακίνητα

Παραθέσαμε το ζήτημα της άμεσης αναστολής των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και στο αρμόδιο υπουργείο μέσω επιστολής, καθώς στην λίστα με τα 421 επιλεγμένα ακίνητα  προς κατεδάφιση σε ένα σύνολο 8000 πρωτοκόλλων που εκδόθηκαν για τα νησιά Ρόδου Κω και Λέρου τα οποία έχουν κτηματολόγιο,  υπάρχουν ακίνητα που βάση της ελληνικής εθνικής νομοθεσίας βρίσκονται εκτός αιγιαλού και παραλίας και διώκονται άδικα. Τους αναφέραμε πως ήταν άδικο να χαθούν περιουσίες από διατάξεις κατακτητικών νόμων.

Σημειώσαμε  την ανάγκη της αναστολής και την επανεξέταση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, μετά από  νομοθετική ρύθμιση για την ενσωμάτωση των νησιών μας στην εθνική νομοθεσία και των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω που προβλέπεται από το νόμο ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α 5)   και τη σύσταση του  δημόσιου φορέα με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», για να μην υποστεί κάποιος που είναι εκτός αιγιαλού και παραλίας την αδικία να χάσει την ιδιοκτησία του.

Τεκμηριώσαμε κάθε στοιχείο ιστορικά.

Όλοι οι κοινοβουλευτικοί μας αναγνώρισαν   το δίκαιο του αιτήματός μας και τάχθηκαν υπέρ της αναστολής των κατεδαφίσεων και την προτεραιότητα της νομοθέτησης και μαζί υποσχεθήκαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την εύρεση μιας λύσης, που θα όριζε με ακρίβεια τους κοινόχρηστους χώρους και τα συμφέροντα του δημοσίου, θα εξασφάλιζε την πλήρη ακεραιότητα του αιγιαλού και της παραλίας χωρίς να διαπραγματευόμαστε σπιθαμή από αυτά και που θα προστάτευε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών που θα βρίσκονταν ΕΚΤΟΣ αιγιαλού και παραλίας οι οποίοι θα είχαν αποδεικτικά νομής και κατοχής μιας ημερομηνίας ικανής να διαχωρίσει τους σύγχρονους καταπατητές από τους ιστορικά αδικημένους.

Όλοι συμφώνησαν ….ή μάλλον μας είπαν ότι συμφώνησαν.

Στις 2 Δεκεμβρίου στείλαμε επιστολή παραθέτοντας τα στοιχεία και το ιστορικό που έκαναν επιτακτική την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση με αριθμό πρωτοκόλλου 220 προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νησιού μας.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2020 στείλαμε επιστολή στον κύριο Νεκτάριο Σαντορινιό Βουλευτή της αντιπολίτευσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία του ζητούσαμε τον ορισμό τηλεδιάσκεψης.

Η αντίδραση του ήταν άμεση. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.

Στην Συνάντηση ήταν παρόντες το πενταμελές Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσής μας και ο κύριος Σαντορινιός.

Ξεκινήσαμε την συζήτηση, η οποία καταγράφηκε στα πρακτικά του συλλόγου μας, αναλύοντας διεξοδικά το ζήτημα. Τον ενημερώσαμε για την μελέτη αντισυνταγματικότητας που μας παρέθεσε συνταγματολόγος την οποία και του στείλαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την επόμενη μέρα της τηλεσυνάντησης.

Ο κύριος Σαντορινιός έδειξε γνώστης του ζητήματος όπως συμπεραίνεται από τα λεγόμενα του τα οποία καταγράφονταν στα πρακτικά. Μεταξύ άλλων μας ανέφερε για το ζήτημα «…έχετε δίκιο γνωρίζω το χρόνιο αυτό θέμα και πρέπει να διευθετηθεί…», επίσης μας ανέφερε συμβουλευτικά πως «…στην πρόταση που θα πρέπει να κατατεθεί πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια ο τρόπος και τα έγγραφα για την απόδειξη των εμπράγματων δικαιωμάτων» βοηθώντας κιόλας να εντοπίσουμε ένα κενό στην πρότασή μας.

Και σχετικά με το θέμα ανέφερε  «… δεν θα πρέπει να κατεδαφιστεί ούτε ένα ακίνητο …»

Δεσμεύθηκε  με σαφήνεια πως την Τρίτη 15/12 θα κατέθετε ερώτηση στην Βουλή αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα μας αλλά και την δίκαιη πρόταση μας που απλά θα έφερνε την ισότητα μεταξύ των Δωδεκανήσιων και των υπολοίπων Ελλήνων, πρωτοβουλία που υποδεχτήκαμε με συγκίνηση και ανακοινώσαμε στα μέλη μας.

Στις 17/12 και ώρα 19:12 και αφού πέρασε η Τρίτη που μας υποσχέθηκε, σε γραπτή επικοινωνία που είχε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου μας του έθεσε ερώτημα για το αν θα καταθέσει τελικά την Ερώτηση όπως μας είχε υποσχεθεί…μας απάντησε «το επεξεργαζόμαστε κ θα σας ενημερώσουμε σχετικά»

Ένα μήνα αργότερα και χωρίς να έχει τηρήσει την υπόσχεσή του, πάλι με γραπτή επικοινωνία που επιβεβαιώθηκε η παραλαβή της, στις 18-1-2021 του ετέθη εκ νέου το ερώτημα στο οποίο δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Στην συζήτηση της Βουλής στις 3-3-2021 για νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης, και μετά από μεγάλο αγώνα, δικό μας αλλά και τις καίριες παρεμβάσεις κάποιων εκ των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, αφού είχαμε καταφέρει να εισακουστεί το αίτημα μας, εισήχθη η τροπολογία για την αναστολή τον κατεδαφίσεων.

Με έκπληξη ακούσαμε τον κύριο Σαντορινιό να τοποθετείτε ενάντια σε αυτήν, ρωτώντας την κυβέρνηση αν διακατέχεται από  περιβαλλοντική συνείδηση, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τα πρωτόκολλα των λοιπών περιοχών της χώρας με αυτά των Δωδεκανήσων, τα οποία είναι προϊόν κατακτητικών νόμων με οθωμανικές και ιταλικές ρίζες, και με τα έκνομα κριτήρια τους, θίγονται ιδιοκτήτες που βάση της Ελληνικής έννομης τάξης είναι νόμιμοι και κανένας λόγος δεν συντρέχει να κοινοποιούνται σε αυτούς διοικητικές πράξεις κατεδάφισης, διοικητικής αποβολής και προστίμων.

Κύριε Πρόεδρε αξίζει να θέσετε στον κ. Σαντορινιό τα εξής ερωτήματα.

 • Τι απέγινε η αναγνώριση της ιστορικής αδικίας που μας δήλωσε;
 • Τι απέγινε η υπόσχεσή του ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή πιστός στις αρχές της αντιπροσώπευσης που τον οδήγησαν στην Βουλή των Ελλήνων;
 • Πόσα από τα ακίνητα που βρίσκονται στην Λίστα των κατεδαφίσεων που διαφωνεί με την αναστολή τους, μπήκαν εξαιτίας της νομοθέτησης της κυβέρνησης σας, της οποίας ήταν υπουργός, τον Απρίλιο του 2019, στην τροποποίηση του νόμου 2971/2001 και του άρθρου 28, από την παράλειψη του να μεταφέρει στην κυβέρνηση σας, τις ιδιαιτερότητές των νησιών μας και να προστατεύσετε, ιδιοκτήτες με μερίδες οικοδομών  στα νησιά της Ρόδου και της Κώ, καθόλα νόμιμους, που εξαιτίας αυτού, διώκονται τώρα με πρωτόκολλα κατεδάφισης επειδή ως βουλευτής Δωδεκανήσου δεν τόνισε την  ύπαρξη της Δωδεκάμετρης λωρίδας στα νησιά μας βάση του ιταλικού δικαίου και θα έπρεπε να προβλεφθεί η προστασία κτηθέντων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων;
 • Σας ανέφερε πως αυτή η παράλειψη του και τα αποτελέσματα της στοίχησε στο κόμμα σας τις δύο έδρες που χάθηκαν στα νησιά μας;
 • Γιατί δεν πήρε ξεκάθαρα θέση στην ομιλία του αν διαφωνεί και με τις κατεδαφίσεις στα Δωδεκάνησα;
 • Μήπως διαφωνεί και σε αυτά που αρκετά οφείλονται σε αυτόν και τους κοινοβουλευτικούς σας;
 • Τι απέγιναν οι δηλώσεις του στην τηλεδιάσκεψη;
 • Πιστεύει  πλέον πως η διάκριση μεταξύ του τοπικού δικαίου και του ν. 2971/2001 δεν έχει τοποθετήσει λανθασμένα ιδιοκτήτες στη λίστα των κατεδαφίσεων, αν ναι; … γιατί θα έκανε ερώτηση στη Βουλή;
 • Και τέλος αφού διαφωνεί γιατί κατατέθηκε πρόταση στην Βουλή στις 15-4-2019 από τους τότε βουλευτές σας για την εξαίρεση κάποιων ιδιοκτητών από τον φερόμενο και ανυπόστατο από το ιταλικό δίκαιο, κοινόχρηστο χώρο που διώκονται με πρωτόκολλα;

Κύριε πρόεδρε σας ζητούμε να απαντήσετε και εσείς παίρνοντας ξεκάθαρη θέση.

 • Γνωρίζετε τι συμβαίνει στα Δωδεκάνησα;
 • Οι εκπρόσωποι σας εδώ σας ενημερώνουν για τα προβλήματα που τους θέτει ο λαός;
 • Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα;
 • Η πολιτική γραμμή του κόμματος σας, επιτρέπει στους Βουλευτές σας να εμπαίζουν τον λαό με σκοπό την ψηφοθηρία μέσω φρούδων υποσχέσεων και παλιομοδίτικων πολιτικών;

Οι Δωδεκανήσιοι έδειξαν πως δεν ξεχνούν τους βουλευτές που  νομίζουν πως μπορούν να προσβάλουν την νοημοσύνη τους. Που πιστεύουν πως με μια υπόσχεση θα βάλουν τις βάσεις για την εξασφάλιση της ψήφου του.

Δείχνουν εμπράκτως τις θέσεις τους αυτούς που παίζουν με την αγωνία ιστορικά αδικημένων ανθρώπων.

Με τη φωνή της ψήφου τους, φωνάζουν σε αυτούς που έβαλαν σε καθεστώς παρανομίας ανθρώπους με τίτλους ιδιοκτησίας άδειες οικοδομής από το 1923 εξαιτίας παράλειψης τους και έθιξαν τα συμφέροντα και τα κεκτημένα των ανθρώπων που εκπροσωπούν.

Η Ένωση μας πρεσβεύει την αλήθεια, την δικαιοσύνη και δεν δέχεται να υποβάλει αιτήματα σε πολιτικούς που να εμπεριέχουν ρουσφετολογία. Δεν θα το κάνουμε ποτέ, όπως δεν θα ανεχθούμε από κανέναν την κοροϊδία, την διπροσωπία και την παλιομοδίτικη πολιτική προσέγγιση, που σκοπό έχει την πλάνη προς τα μέλη μας που αγωνιούν για το μέλλον τους. 

Κύριε Τσίπρα τα πρωτόκολλα στα Δωδεκάνησα έπρεπε να ανασταλούν γιατί είναι προϊόν ανθελληνικού δικαίου.

Ζητήσαμε την ενσωμάτωση των νησιών μας στην εθνική έννομη τάξη και την επανεξέταση των πράξεων έτσι ώστε κανείς να μην χάσει την περιουσία του άδικα αλλά και κανείς που παρανομεί να μην εξαιρεθεί μετά την ενσωμάτωση αυτή.

Καλούμε τον Βουλευτή σας να αποκρυσταλλώσει τις δηλώσεις του και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τις αναστολές στα Δωδεκάνησα και μόνο.

Είμαστε στη διάθεση σας να σας ενημερώσουμε για τα ζητήματα των νησιών μας αφού φαίνεται να μην το έκανε ο βουλευτής σας για να έχετε ξεκάθαρη θέση και να μην μπαίνουν στην ίδια φωτιά «τα ξερά και τα χλωρά», έτσι ώστε να τοποθετηθείτε και εσείς για τις θέσεις σας στο εν λόγο ζήτημα και να αποκαταστήσετε την αξιοπιστία του κόμματος σας στα νησιά μας που την πλήττουν οι ασαφείς τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών σας.

Με εκτίμηση Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου

Ο πρόεδρος                                                                               Βαγιανού Μιχαήλ                                          

Share:

Αφήστε μια απάντηση

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ!

Διεκδίκησε τώρα τα δικαιώματα σου ως ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στηρίζοντας το έργο της ΕΝΙΑΔ!
ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ!

Σχετικά

Μέλος της ΠΟΜΙΔΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram